AID op A20 Noordelijke ruit

Op de A20 (noordelijke ruit van Rotterdam) is in kaart gebracht wat er precies gebeurt op het moment dat file ontstaat. Voor opening van de A4 Midden Delfland (Delft-Schiedam) was dit in de file top 10 van Nederland regelmatig de nr 1 file.
Door een visualisatie te maken van de intensiteiten en snelheden over de lussen in de weg (per rijstrook op basis van NDW-minuutdata), werd duidelijk dat de ‘trigger’ van de file hier vaak op de rechterrijstrook lag, vlak voordat verkeer uitvoegde richting A13 Delft. Omdat er op die rechterrijstrook een norm-onderschrijding optrad, ging vervolgens over alle drie de rijstroken 50-knipperen aan op de matrixborden, met als gevolg dat over de gehele rijbaan werd geremd, de capaciteit van de weg daalde en de file pas oploste nadat de intensiteit van het verkeer daalde na afloop van de spitsperiode.
Dit leidde tot een maatregel om alleen op de rechterrijstrook nog 50-knipperen te tonen en op de twee linkerrijstroken (richting Hoek van Holland) 70 te tonen. Hoewel deze maatregel pas kort voor de opening van de A4 Midden Delfland werd doorgevoerd (en het dus niet mogelijk was nul en één-situatie met elkaar te vergelijken), was geïndiceerd dat dit een dempend effect op de file heeft.

Partners